Verlengde Bentwoudlaan: 26 miljoen euro weggegooid geld

Door Marijke Kottenhagen, raadslid GroenLinks

Er wordt al tien jaar over gesproken: de verkeersproblemen in het gebied N207-Zuid tussen Gouda en Alphen aan den Rijn. De belangrijkste knelpunten in dit gebied zijn het kruispunt van de N209 in Hazerswoude-Dorp en de Zijde met hefbrug in Boskoop. In Hazerswoude is het inmiddels zo erg dat de maximum capaciteit is bereikt: nog meer verkeer en de boel loopt in de spits compleet vast. De provincie heeft slechts 30 miljoen beschikbaar gesteld om beide problemen op te lossen.

Na enige inspraakrondes voerde de provincie een variantenstudie uit naar een tunnel(bak) of rondweg bij Hazerswoude-Dorp, enkele mogelijke wegen door het Zaanse Rietveld en een verbinding van een nog aan te leggen randweg Waddinxveen naar de Hoogeveenseweg: de Verlengde Bentwoudlaan.

Buiten de tunnelbak brengen alle keuzes echter grote nadelen met zich mee: een weg door het Zaanse Rietveld tast natuur en landschap ernstig aan en bieden een te beperkte oplossing. Hetzelfde geldt voor de rondweg Hazerswoude-Dorp, die bovendien zeer kostbaar is. De verlengde Bentwoudlaan tast weer het Bentwoud aan en veroorzaakt bovendien een sterke toename van verkeer in knelpunt Hazerswoude-Dorp. Daarnaast kan er een verziltingsprobleem in die polder ontstaan, wat de sierteelt kan bedreigen.

De tunneloplossing in Hazerswoude-Dorp is de enige variant die het knelpunt in Hazerswoude daadwerkelijk oplost en waarvoor bovendien geen natuur wordt vernietigd. GroenLinks begrijpt werkelijk niet hoe het mogelijk is dat de colleges van de Provincie, Waddinxveen en Alphen aan den Rijn tóch voor de Verlengde Bentwoudlaan als voorkeursvariant kiezen! Deze weg kost 26 miljoen, lost niets op, en zorgt voor veel schade.

GroenLinks lijkt de enige fractie in de Provinciale Staten te zijn die zich werkelijk zorgen maakt om de problemen die deze weg veroorzaakt. De gedeputeerde sust de overige fracties met de boodschap dat de tunnelbak te duur is en dat er geen draagvlak voor is in Hazerswoude. Natuurlijk willen de inwoners geen open tunnelbak, die het dorp in tweeën splijt, maar voor een deels gesloten tunnelbak, die beide dorpshelften juist verbindt via een plein (plan Dekker) is wel degelijk draagvlak te creëren. De tunnelbak kost rond de 60 miljoen, aanvullend geld moet dus gevonden worden, maar het is nog altijd goedkoper dan eerst tijdelijke maatregelen nemen en op een gegeven moment wéér een nieuwe oplossing voor Hazerswoude-Dorp zoeken omdat het probleem niet is opgelost.  De gedeputeerde denkt namelijk met de overige paar miljoen iets te kunnen verzinnen waardoor het hele knelpunt in Hazerswoude-Dorp als sneeuw voor de zon verdwijnt.  Een echte oplossing is dus verder weg dan ooit!

Donderdag 9 juni vergaderde de raadscommissie van Alphen aan den Rijn hierover. In Alphen moet de raad op 16 juni nog beslissen over de voorkeursvariant. In onze raad had een behoorlijk aantal fracties wel oog voor de problemen van Hazerswoude-Dorp. GroenLinks vindt dat het knelpunt in Hazerswoude-Dorp éérst moet zijn opgelost voordat andere wegen worden aangelegd. De discussie liep hoog op, maar de wethouder heeft toegezegd dat er geen spa de grond in zou gaan voor de Verlengde Bentwoudlaan, zolang er geen oplossing is voor Hazerswoude-Dorp. Hij zou de tekst van het raadsvoorstel hierop aanpassen.

Een klein lichtpuntje dus. Helaas gelooft de wethouder nog steeds in beperkte middelen zoals rotondes, parallelbanen of extra rijbanen voor doorgaand verkeer. Dit is echter geen echte oplossing voor de inwoners van Hazerswoude-Dorp en het lijkt bovendien ook geen echte oplossing voor het doorgaande verkeer op de N209.

Nut en noodzaak van de Verlengde Bentwoudlaan zijn voor ons niet aangetoond. Het creëert juist problemen. Besteed die miljoenen dus liever aan een echte oplossing in Hazerswoude-Dorp.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s